Netherlands

Maximaal leenbedrag

Hoeveel geld kan ik lenen?


Om te bepalen wat jouw maximale lening is, kijkt de bank naar je persoonlijke situatie. Daarbij letten ze onder andere op:

  • Het inkomen van jou en je partner
  • De uitgaven voor wonen en leven
  • Eventuele bestaande leningen

Aan de hand van deze gegevens gaat de bank je maximaal leenbedrag berekenen. Hoeveel je maximaal kunt lenen is dus voor iedereen uniek.

Hoeveel maximaal lenen?

Voordat kredietverstrekkers je een lening geven, willen ze weten welk bedrag je maximaal verantwoord kunt lenen. Dit berekenen ze op basis van je netto maandinkomen en maandlasten. Aan de hand van deze gegevens bepaalt de kredietverstrekker hoeveel je per maand overhoudt om verantwoord te lenen. Daarna kun je op zoek gaan naar een kredietverstrekker die dit leenbedrag tegen aantrekkelijke voorwaarden aanbiedt.

Tip! Benieuwd hoeveel je kunt lenen? Met de rekentools van Geld.nl kun je eenvoudig je lening berekenen.

Hoeveel geld kan ik lenen? – Bestaande leningen

Of je nu kiest voor een persoonlijke lening of een doorlopend krediet, het maximum blijft gelijk. Heb je openstaande leningen? Dan heb je een deel van het maximaal te lenen bedrag al benut. De openstaande bedragen haal je van de maximale lening af om te zien hoeveel je extra kunt lenen. 

Maximaal leenbedrag – Gedragscode 

Om ervoor te zorgen dat banken verantwoord kredieten verlenen, heeft de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) de Gedragscode Consumptief Krediet opgesteld. Hierin staan normen die vast te stellen of kredietverlening verantwoord is. 
Eén van die normen is bijvoorbeeld de leennorm. Dit is het bedrag dat de consument altijd voor levensonderhoud moet hebben, verminderd met de vaste lasten.Wist je dat…Het verschil tussen de duurste en goedkoopste lening gemiddeld 700 euro per jaar is? Betaal jij ook te veel voor je lening? 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *